Νέα γενιά ψηφιακού χρονοδιακόπτη με έλεγχο από το κινητό σας μέσω ιντερνέτ.

ab36459624f3a788_org

Με την εξάπλωση του διαδικτύου και τις έξυπνες συσκευές να μας περιτριγυρίζουν συνεχώς αρχίζουν να αλλάζουν προς το καλύτερο ορισμένες κλασσικές συσκευές που έκαναν την ζωή μας πιο εύκολη περνούν σε άλλο επίπεδο μέχρι και τον απομακρυσμένο έλεγχο μέσω εφαρμογής από το κινητό μας.

Ο λόγος για τους παραδοσιακούς μηχανικούς-ψηφιακούς χρονοδιακόπτες και χρονοδιακόπτες αντίστροφης μέτρησης όπου πλέον με την νέα τεχνολογία ΙοΤ (internet of things – «ιντερνέτ των πραγμάτων») αποκτούν απομακρυσμένου ελέγχου  και αλληλεπίδραση.

Χρονοδιακοπτης Brennenstuhl

Χρονοδιακοπτης Brennenstuhl

productpictures_150_dpi_1507500

 

Στους παραδοσιακούς χρονοδιακόπτες απλά ακολουθούσες τις οδηγίες προγραμματισμού και ήλπιζες ότι θα δουλέψει όπως τον είχες προγραμματιστεί (Δείτε πως εδώ). Με τους αναλογικούς δεν μπορούσες να κάνεις πολύπλοκους χρονοπρογραμματισμούς καθώς λόγο τεχνολογίας δεν μπορούσες να προγραμματίσεις κάποια λειτουργία για συγκεκριμένες μέρες αφού αυτός θα λειτουργούσε κάθε μέρα τις ώρες που τον είχαμε ρυθμίσει, και δεν υπήρχε η δυνατότητα προγραμματισμού τόσο για συγκεκριμένες μέρες τις εβδομάδας όσο και για το ποιες διαφορετικές ώρες. Επίσης η χρονική διάρκεια η οποία θα ήταν σε λειτουργία είχε και αυτή περιορισμούς καθώς δεν μπορούσες να έχεις διάρκεια λειτουργίας κάτω από 15 λεπτά καθώς κάθε ρύθμιση σου επέτρεπε μόνο την επιλογή 15λέπτων αλλά και γενικά η διάρκεια λειτουργίας ήταν ακέραια πολλαπλάσια των 15 λεπτών.

Να προσθέσουμε στα μειονεκτήματα ακόμα ότι όταν ερχόταν η στιγμή που ο χρονοδιακόπτης έμπαινε σε λειτουργία δεν μπορούσαμε να το γνωρίζουμε καθώς δεν υπήρχε κανένας τρόπος ειδοποίησης προς τον χρήστη για την κατάστασή του καθώς επίσης αν υπήρχε μια διακοπή ρεύματος τότε ο αναλογικός/μηχανικός χρονοδιακόπτης έχανε το συγχρονισμό του με την ώρα καθώς δεν διέθετε αυτονομία για να διατηρήσει το εσωτερικό του ρολόι.

Μερικά από τα παραπάνω προβλήματα λύθηκαν με τον ερχομό του ψηφιακού χρονοδιακόπτη όπου πλέον ο χρήστης είχε την πλήρη δυνατότητα ρύθμισης τόσο ως προς την μέρα λειτουργία, όσο  και στην ακριβή διάρκεια. Ακόμα ένα πρόβλημα που έλυσε ο ψηφιακός χρονοδιακόπτης ήταν αυτό του συγχρονισμού της ώρας καθώς διαθέτει αυτόνομο σύστημα με μπαταρία και κατά τις διακοπές ρεύματος δεν είναι υπήρχε απώλεια συγχρονισμού.

Όμως και αυτός συνέχιζε να διαθέτει 2 σοβαρά μειονεκτήματα, κυριότερο παρέμενε η ΜΗ δυνατότητα ενημέρωσης για τον αν το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία ή όχι, αλλά και η πολύπλοκη διαδικασία ρύθμισης.

112840801_13

Όλα τα παραπάνω λύθηκαν με την νέα γενιά ψηφιακών χρονοδιακοπτών που καλούνται smart plugs και πέραν των μειονεκτημάτων που ξεπερνούν από τους κλασσικούς χρονοδιακόπτες φέρουν την δυνατότητα επικοινωνίας μέσω ιντερνέτ με το κινητό μας τηλέφωνο. Μέσο κατάλληλων εύχρηστων εφαρμογών είναι δυνατόν ο απλός προγραμματισμός λειτουργίας σε μέρες  και ώρες που επιθυμεί ο χρήστης με μεγάλη ακρίβεια  όπως επίσης  και η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της συσκευής απομακρυσμένα από το κινητό μας οποιαδήποτε στιγμή.

screen568x568

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα αυτόματης αποστολής email προς εμάς από την συσκευή κάθε φορά που τίθεται εντός ή εκτός λειτουργίας αλλά και η ενσωμάτωση επιπλέον λειτουργιών όπως αντίστροφη μέτρηση, καταγραφή κατανάλωσης ενέργειας, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι λόγο της αυτονομίας τους δεν χάνουν τις ρυθμίσεις τους κατά τις διακοπές ρεύματος. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ακόμα ότι μέσο της εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης αρκετών τέτοιων συσκευών, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα ελέγχου πολλών σημείων στο χώρο που τα έχουμε εγκαταστήσει.

screen322x572

Το μόνο μειονέκτημα που εμφανίζουν αυτές οι συσκευές είναι ότι απαιτείται η ύπαρξη ασύρματου δικτύου ιντερνέτ στο χώρο κάτι το οποίο μπορεί να μην υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα καθώς οι «έξυπνες πρίζες» ή smart plugs είναι διαθέσιμες και με κάρτα SIM του κοινού τηλεφωνικού δικτύου που επιτρέπουν την επικοινωνία με τον χρήστη.

logo-new