Ποιο smartphone του 2016 έχει την καλύτερη μπαταρία;

battery_life_header

Η διάρκεια της μπαταρίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που εξετάζουμε όταν θέλουμε να αγοράσουμε ένα smartphone. Οι πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων χρειάζεται συχνή φόρτιση καθώς λόγο της συνεχούς χρήσης εξαντλείται γρήγορα. Πολύ από εμάς φτάνουν στο σημείο να κουβαλούν μαζί τους ακόμα και φορτιστές  ώστε να το φορτίζουν με την πρώτη ευκαιρία, ενώ η μόνη στιγμή που δεν τα χρησιμοποιούμε είναι αργά το βράδυ όταν πηγαίνουμε για ύπνο.

Ένα αρχικό κριτήριο για την επιλογή ενός smartphone με καλή διάρκεια μπαταρίας είναι η χωρητικότητα της που μετράτε σε mA (μιλιαμπερ) και όσο πιο πολλά είναι αυτά τόσο πιο πολύ θα διαρκέσει  η μπαταρία. Σημαντικό εδώ να διευκρινίσουμε ότι οι τεχνολογίες κατασκευής ενός smartphone τόσο σε επίπεδο hardware αλλά και σε επίπεδο software επηρεάζουν την κατανάλωση ενέργειας. Όσο πιο καλά σχεδιασμένα είναι τα επιμέρους τμήματα που απαρτίζουν ένα κινητό τηλέφωνο με την λογική της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας τόσο πιο πολύ θα διαρκεί η μπαταρία.

Για την αξιολόγηση των smartphone με την καλύτερη σε διάρκεια μπαταρία έγινε μια συγκριτική δοκιμή με όσο πιο αντικειμενικά κριτήρια ήταν δυνατό και δημιουργήθηκε ο παρακάτω πίνακας.

Κατά την διάρκεια της δοκιμής για όλα τα smartphone ακολουθήθηκε η παρακάτω διαδικασία:

Σε κάθε συσκευή φορτώθηκε ένα συγκεκριμένο βίντεο το οποίο αφέθηκε σε επιλογή επανάληψης προβολής μέχρι το τελειώσει η μπαταρία. Για τις συσκευές android χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα προβολής MX player αλλά για τις συσκευές με λογισμικό Windows και iOs χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα που έχουν εγκατεστημένο από το εργοστάσιο.

Κατά την παραπάνω διαδικασία όλες οι συσκευές

  • μπήκα σε λειτουργία πτήσης
  • απενεργοποιήθηκε η αυτόματη προσαρμογή φωτεινότητας
  • απενεργοποιήθηκε η λειτουργία sleep mode
  • και η φωτεινότητα της οθόνης ρυθμίστηκε σε 170cd/m2

Βάζοντας τις συσκευές σε λειτουργία πτήσης απενεργοποιούνται όλες οι ασύρματες λειτουργίες, επεκτείνετε η διάρκεια της μπαταρίας και κάνει επιτρέπει την επανάληψη του τεστ με τις ίδιες συνθήκες. Το μεγάλο πρόβλημα με το ασύρματο δίκτυο είναι ότι λόγο συνεχούς μεταβολής της έντασης του η συσκευή στην προσπάθεια να διατήρηση όσο το δυνατόν καλύτερο σήμα αυξομειώνει την ένταση του σήματός κάτι που οδηγεί και σε αντίστοιχη αυξομείωση της κατανάλωσης ενέργειας από την μπαταρία. Αυτή η διαδικασία θα εμπόδιζε την επαναληψιμότητα και την αντικειμενικότητα του τεστ και για αυτό το λόγο ακολουθείτε η παραπάνω διαδικασία.

Συνοπτική περιγραφή αποτελεσμάτων

Όπως μπορείτε να δείτε  και στον παρακάτω πίνακα υπάρχει το όριο διάρκειας των 10 ωρών που χωρίζει τις συσκευές με καλύτερη διάρκεια μπαταρίας από τα υπόλοιπα. Καλύτερο από όλα αναδεικνύεται με μεγάλη διαφορά το Samsung Galaxy S7 με διάρκεια 17ωρών και 48 λεπτών, ενώ τη καλύτερη για τις iOs συσκευές αποτελεί το iPhone 6S Plus με διάρκεια 14 ώρες και 58 λεπτά, αντίστοιχα για τις συσκευές με windows πρώτη έρχεται η Microsoft Lumia 950XL με χρόνο 13ώρες και 2 λεπτά. Σημαντική παρατήρηση για τις συσκευές   LG leon και Motorola 2nd Gen Moto τα οποία βρίσκονται στην 10άδα και δεν ξεπερνούν σε κόστος αγοράς τα 120 ευρώ.

best_battery_life_2016_final

πηγή: www.expertreviews.co.uk