Πως λειτουργεί ένας χρονοδιακόπτης πρίζας μηχανικός ή ψηφιακός;

 

layout_logo

Εισαγωγή

Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε την λειτουργία αλλά και τα διάφορα είδη χρονοδιακόπτη πρίζας καθώς και τις εφαρμογές του.

Όταν θέλουμε να έχουμε συγκεκριμένες ώρες και διάρκεια λειτουργίας ορισμένων συσκευών μας χωρίς την παρουσία μας ή λόγο της δύσκολης πρόσβασης σε αυτά χρησιμοποιούμε ένα χρονοδιακόπτη για να προγραμματίσουμε την επιθυμητή λειτουργία. Διάφορες εφαρμογές με αυτές της συσκευές πρίζας είναι ο φωτισμός συγκεκριμένου χώρου για συγκεκριμένη διάρκεια όπως πχ σε κάποιο εξοχικό σπίτι που θέλουμε να φωτίζεται.

Άλλες φορές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρονοδιακόπτες ακόμα και για την λειτουργία κάποιον συσκευών που έχουμε σπίτι μας όπως πλυντήρια, κουζίνα, καλοριφέρ, αυτόματο πότισμα με αντλίες αλλά ακόμα και σε ρολά-πορτόνι που θέλουμε να ανοιγοκλείνει συγκεκριμένες ώρες.

Με την σύγχρονη τεχνολογία πλέον έχουμε στην διάθεσή μας διάφορα είδη χρονοδιακόπτη πρίζας που μπορούν να εξυπηρετήσουν ακόμα και τις πιο πολύπλοκές διαδικασίες προγράμματος. Ο γενικός διαχωρισμός τους χωρίζεται σε 2 μεγάλες κατηγορίες ο ψηφιακός χρονοδιακόπτης και ο μηχανικός χρονοδιακόπτης.  Με τη σειρά τους σε αυτές τις 2 κατηγορίες έχουμε και τους χρονοδιακόπτες αντίστροφης μέτρησης είτε ψηφιακούς είτε μηχανικούς και του 24ωρου. Πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι υπάρχει μόνο ψηφιακός χρονοδιακόπτης που μπορεί να προγραμματίζεται για κάθε μέρα της εβδομάδας ξεχωριστά ώστε για παράδειγμα να έχουμε συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας για τις  μέρες Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή .

Οι εβδομαδιαίοι χρονοδιακόπτες μας δίνουν την δυνατότητα να προγραμματίζουμε ενέργειες για κάθε μέρα της εβδομάδας  ενώ αντίστοιχα οι 24ωροι μας δίνουν την δυνατότητα να προγραμματίζουμε ενέργειες μόνο μέσα σε ένα 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι εάν για παράδειγμα προγραμματίσουμε σε έναν 24ωρο να «ανοίγει»  από τη 1.00 το μεσημέρι έως τις 3.00 το μεσημέρι αυτό θα επαναλαμβάνει συνεχώς κάθε μέρα όσο τον έχουμε στην πρίζα.

Αντίστοιχα σε έναν εβδομαδιαίο μας δίνεται οι δυνατότητα να επιλέγουμε π.χ. τις μέρες Δευτέρα(1.00μμ-2.00μμ), Τρίτη(4.00μμ-6.00μμ) και Παρασκευή(10.00-12.00μμ)

Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω κατηγορίες περιλαμβάνουν και χρονοδιακόπτες για εξωτερική χρήση με τις ίδιες λειτουργίες όπως και οι απλοί με τη μόνη διαφορά ως προς την κατασκευή για καλύτερη στεγανοποίηση.

Αγοράστε χρονοδιακόπτη πατώντας εδώ

Μηχανικός Χρονοδιακόπτης 24ωρος – διαδικασία ρύθμισης

Πως ρυθμίζουμε έναν τέτοιο χρονοδιακόπτη. Η συσκευή αυτή έχε πάνω «διακόπτες» για 3 λειτουργίες.

 • Ο πλαϊνός διακόπτης που είναι ο διακόπτης ON-Off (με τη λειτουργία αυτή επιλέγουμε αν θέλουμε να λειτούργει ο χρονοδιακόπτης ενώ είναι στην πρίζα. Δηλαδή αν θέλουμε να τον απενεργοποιήσουμε ενώ είναι στην πρίζα το βάζουμε στο OFF, αλλιώς τον τοποθετούμε στο ΟΝ)
χρονοδιακόπτης Brennenstuhl

χρονοδιακόπτης Brennenstuhl

 • Ο κεντρικός λευκός δίσκος με το μαύρο βελάκι. Με αυτόν το δίσκο ρυθμίζουμε την τρέχουσα ώρα ώστε να συγχρονίσουμε τον χρονοδιακόπτη πρίζας με το περιβάλλον, όπως βλέπουμε και στην εικόνα ο λευκός δίσκος έχει πάνω γραμμένες τις ώρες για ένα 24ωρο. Κοιτάμε την ώρα στο ρολόι μας και ότι ώρα λέει περιστρέφουμε τον λευκό δίσκο ώστε το μαύρο βελάκι να δείξει την τρέχουσα ώρα και αμέσως τοποθετούμε τον χρονοδιακόπτη στην πρίζα (αυτό το κάνουμε για να πάρει ρεύμα το ρολόι του χρονοδιακόπτη και να αρχίσει να δουλεύει μετρώντας σωστά το χρόνο καθώς δεν έχει αυτόνομη μπαταρία, η μόνη πηγή ρεύματος είναι η πρίζα).
χρονοδιακόπτης Brennenstuhl

χρονοδιακόπτης Brennenstuhl

 • Οι μαύροι μικροί διακόπτες («δοντάκια») που βρίσκονται στο μαύρο δακτύλιο έξω από τον λευκό δίσκο.  Για κάθε ώρα του 24ώρου υπάρχουν 4 δοντάκια, κάθε δοντάκι αντιπροσωπεύει και 15 λεπτά λειτουργίας για την αντίστοιχη ώρα, αν πχ θέλουμε να λειτουργήσει 16.00-16.30 θα πρέπει να πάμε στον αριθμό 16 και να «πατήσουμε» τα πρώτα 2 «δοντάκια» ανάμεσα στο 16 και το 17 (ένα για κάθε 15λεπτο) ώστε να ενεργοποιήσουμε αυτή την λειτουργία. Ομοίως μπορούμε να επιλέξουμε κι άλλες ώρες μέσα σε ένα 24ωρο και κατεβάζουμε τα αντίστοιχα δοντάκια, πχ αν θέλουμε μετά τις 16.00-16.30 να λειτουργήσει ΚΑΙ 18.45-19.00 πάμε στον αριθμό 18 και «πατάμε» το τελευταίο «δοντάκι» ανάμεσα στο 18 και 19.
Ρύθμιση χρονοδιακοπτη.

Ρύθμιση χρονοδιακοπτη.

!!!! ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΤΑΝ ΒΓΆΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ ΤΟΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ. ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΙΧΝΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΣΑΣ !!

Αγοράστε χρονοδιακόπτη πατώντας εδώ

 

Δείτε και το βιντεάκι

Χρονοδιακοπτης Brennenstuhl

Χρονοδιακοπτης Brennenstuhl

Εικόνα 1. Εδώ βλέπουμε ακόμα έναν χρονοδιακόπτη ψηφιακό με διαφορετική σχεδίαση.

 

 

Ψηφιακός χρονοδιακόπτης πρίζας – Διαδικασία Ρύθμισης

Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω ένας ψηφιακός χρονοδιακόπτης μας δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσουμε ακριβώς ποιες μέρες και με πόση διάρκεια θα λειτουργεί ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ, σε αντίθεση με τον μηχανικό που έχουμε μόνο δυνατότητα ρύθμισης μέσα στο 24ωρο. Επιπλέον πλεονέκτημα του ψηφιακού χρονοδιακόπτη πρίζας είναι ότι λόγο της εσωτερικής του μπαταρίας δεν χάνει τις ρυθμίσεις όταν έχουμε διακοπή ρεύματος ή τον έχουμε αφαιρέσει από την πρίζα.

productpictures_150_dpi_1507500

Για την ρύθμιση λειτουργίας ακολουθούμαι τα παρακάτω βήματα.

eikona-1

 1. Τοποθετούμε τον χρονοδιακόπτη στην πρίζα
 2. Στη συνέχεια πιέζουμε το μικρό κουμπάκι R με ένα αιχμηρό αντικείμενο για να διαγράψουμε τις προηγούμενες ρυθμίσεις
 3. Ο χρονοδιακόπτης τώρα είναι έτοιμος προς ρύθμιση

Για την ρύθμιση του ρολογιού

 1. Πιέζουμε το πλήκτρο ΟΚ για 5 δευτερόλεπτα και ο χρονοδιακόπτης μεταβαίνει στη λειτουργία ρύθμισης. Η ημέρα της εβδομάδας αναβοσβήνει.
 2. Επιλέγουμε την επιθυμητή εγγραφή με τα πλήκτρα UP και DOWN
 3. Επιβεβαιώνουμε την εγγραφή πιέζοντας το πλήκτρο ΟΚ. Τώρα αναβοσβήνει η ένδειξη της ΩΡΑΣ
 4. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 2 και 3 έως όρου ρυθμίσουμε όλα τα στοιχεία.
 5. Κρατώντας το πλήκτρο Down για 3 δευτερόλεπτα επιλεγούμε την ένδειξη 12 ή 24 ωρών.

Ρύθμιση προγράμματος

Με αυτόν το χρονοδιακόπτη μπορούμε να επιλέξουμε έως και 20 προγράμματα ΟΝ/OFF. Για το σκοπό αυτό εκτελούμε τα παρακάτω βήματα.

Παράδειγμα ρύθμισης του προγράμματος 1: MO 7:35 ΟΝ/ ΜΟ 16.25 OFF.  Στο παραπάνω παράδειγμα ο χρονοδιακόπτης πρίζας ενεργοποιείται τη Δευτέρα στις 7.35 και απενεργοποιείται την ίδια μέρα στις 16.25

 1. Πατάμε το πλήκτρο MODE ως ότου εμφανισθεί και αναβοσβήνει η ένδειξη PROG1 ON. Το πρόγραμμα λειτουργίας 1 ΟΝ παρουσιάζεται στην εικόνα χωρίς καμία ρύθμιση.

eikona-2

 1. Επιβεβαιώνουμε με ΟΚ το PROG1 ON παύει να αναβοσβήνει. Τώρα αναβοσβήνει το πεδίο με της ημέρες τις εβδομάδας.
 2. Επιλέγουμε με την βοήθεια του UP και DOWN την ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία επιθυμούμε την ενεργοποίηση-απενεργοποίηση του προγράμματος 1. Η ένδειξη της ημέρα περνάει και από τους 15 συνδυασμούς ημερών , πχ MO-SU και συνεχίζει να επαναλαμβάνεται με τη σειρά αυτή. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα πρέπει να πιέσουμε ον εφόσον εμφανισθεί η ένδειξη ΜΟ.
 3. Τώρα αναβοσβήνει η ένδειξη για τις ώρες. Ρυθμίζουμε την ένδειξη με τα πλήκτρα UP –DOWN στο 7 και επιβεβαιώνουμε με το πλήκτρο ΟΚ.
 4. Στη συνέχεια αναβοσβήνει η ένδειξη για τα λεπτά. Με τα πλήκτρα UP – DOWN επιλέγουμε το 35 και επιβεβαιώνουμε με το πλήκτρο ΟΚ.
 5. Για να ολοκληρώσουμε την ρύθμιση του προγράμματος 1 επιβεβαιώνουμε με ΟΚ. Η ένδειξη θα πρέπει τώρα να είναι όπως παρουσιάζεται στην εικόνα.

eikona-3

 1. Για να απενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα στις 16.25 πιέζουμε το πλήκτρο UP ή DOWN μέχρι να εμφανισθεί η ένδειξη PROG 1 OFF. Εκτελούμε τώρα τα ίδια βήματα όπως και για το πρόγραμμα 1 ΟΝ.
 2. Εάν επιθυμείτε την ρύθμιση περισσότερων προγραμμάτων πιέστε το πλήκτρο UP ή DOWN μέχρι να εμφανισθεί η ένδειξη PROG 2 ON και ακολουθούμαι την ίδια διαδικασία.

Αγοράστε χρονοδιακόπτη πατώντας εδώ

logo-new